TOP

Werken aan een structurele oplossing

Werken aan een structurele oplossing

Marit (32) leerde haar vriend kennen in een wijnbar. De eerste kennismaking ging heel subtiel. Nadat Marit haar eerste drankje op had vroeg hij haar of ze misschien nog iets wilde drinken? Ze raakten met elkaar aan de praat en zo wist Marit al vrij snel dat hij een alleenstaande papa was met een dochter. Dit vond Marit niet erg. “De kans dat je iemand tegenkomt met kinderen wordt groter naarmate je ouder wordt.”

“Mijn vriend komt uit Texas en zijn dochter woont bij haar moeder in het Verenigd Koninkrijk. De eerste keer dat ik zijn dochter ontmoette was bij de ouders van mijn vriend. Zijn ouders wonen aan de kust van Texas. Ik vloog samen met hem naar Amerika, waarna we eerst een paar dagen in Houston zijn gebleven om daarna door te reizen naar zijn ouders. Ik kan me dat nog goed herinneren, want ik was namelijk vreselijk nerveus om zijn dochter te ontmoeten. Zij gelukkig ook! Uiteindelijk verliep onze kennismaking heel soepel en we hadden meteen een klik.”

Bijzondere situatie
“Voor een kennismaking met de moeder vloog ik dit keer naar het Verenigd Koninkrijk. Een bijzondere situatie omdat een vriend van mijn man jarig was en hij ons uitnodigde, echter is zijn vrouw vriendin van de biologische moeder. Ik was opnieuw heel nerveus en heb haar dit ook verteld. Voor haar voelde het net zo; dat brak het ijs. Wat ook scheelde was dat zij op het feest was met haar nieuwe vriend.”

Niet voor niets gescheiden
“Het contact tussen ons verloopt goed. We zien elkaar niet heel vaak door de afstand. Mijn vriend heeft ook redelijk goed contact met haar. Natuurlijk zijn er wel eens irritaties. Logisch ook als je het mij vraagt; ze zijn natuurlijk niet voor niets gescheiden. Mijn vriend en ik praten hier ook over en ik geef hem ook mijn mening. Ik kijk anders naar de situatie en ik vind het heel belangrijk dat het contact goed blijft. Ze is en blijft de moeder van zijn dochter.”

Structurele oplossing
“Ik heb 10 jaar voor de politie gewerkt, maar om verschillende redenen heb ik gekozen voor een carrière switch. Vanuit mijn ervaringen bij de politie, maar ook als kind van gescheiden ouders en plusmama, besloot ik mij op dit thema te gaan richten. Ik weet als geen ander, vanuit verschillende perspectieven, hoe belangrijk het is om op een goede manier uit elkaar te gaan. Ook na een scheiding blijft het belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken in het belang van de kinderen. Doe je dat niet kan dit echt problemen veroorzaken bij kinderen, ook op latere leeftijd. Ik ben blij als ik daar voor de lange termijn aan kan bijdragen. Bij de politie kwam ik altijd als het al veel te laat was. De situatie was dan al zodanig geëscaleerd dat het vaak moeilijk was om er nog wat van te leren of iets mee te doen. Zeker in mijn rol van politieagent, kon ik écht alleen naar korte termijn oplossingen zoeken en was er geen tijd om te werken aan een structurele oplossing.”

Opleiding aan het volgen
“Sinds kort ben ik dan ook een eigen bedrijf begonnen, waarbij ik samengestelde gezinnen begeleid. Ook ben ik nog een opleiding aan het volgen voor mediation. Als ik klaar ben in januari 2021 kan ik stellen begeleiden bij een scheiding.”

Mijn rol als plusmama
“Omdat mijn vriend geen co-ouderschap heeft en zijn dochter niet in Nederland woont zien wij haar minder vaak. Gelukkig kunnen we facetimen en whatsappen, maar dat is toch anders. Afgelopen zomer was ze twee maanden bij ons. De eerste weken moest ik echt even in mijn rol als plusmama komen. Waar ligt de grens, wat zeg ik wel en wat zeg ik niet? Wat verwacht zij van mij, en wat verwacht mijn vriend? Laat ik het zo zeggen; opeens een kind in je leven hebben dag en nacht is echt even wennen. Dit zal anders zijn wanneer je jouw stiefkind(eren) vaker ziet of echt met ze samenwoont.”

Andere dynamiek in huis
Tegelijkertijd vind ik het super leuk om plusmama te zijn. Ik vind het echt een verrijking en je krijgt meteen een andere dynamiek in huis. Als ik zie dat zij het naar haar zin heeft en goed in haar vel zit, maakt me dat heel gelukkig. Het gevoel als zij zegt dat ze het leuk heeft, voelt als keihard winnen! Ik heb oprecht plezier als ik samen met haar naar Wonder ga, als ze vraagt of ze mag helpen koken of als ik haar plezier zie hebben met haar vader. Iets, dat ik nooit verwacht had. Zij geeft een extra dimensie aan de relatie met mijn vriend en die vind ik heel bijzonder en waardevol. Gelukkig kunnen we goed praten en kan ik ook mijn onzekerheden met hem delen.”

“Tegelijkertijd is voor mij de grootste uitdaging, de onzekerheden die het met zich mee brengt. Als ze als puber chagrijnig op de bank hangt, kan ik echt aan mezelf gaan twijfelen. Heb ik iets verkeerds gezegd of gedaan? Heeft ze het niet naar haar zin? Is er iets ergs aan de hand? Dat soort dingen.”

Fijn samengesteld gezin
“Op korte termijn hoop ik mannen en vrouwen te kunnen helpen door het delen van mijn ervaringen, maar ook door ze te begeleiden in hun communicatie met elkaar en de kinderen. Het vormen van een samengesteld gezin brengt uitdagingen met zich mee en ik kan helpen dit gezin vorm te geven. Mijn ultieme doel is te komen tot een fijn samengesteld gezin, waarin iedereen zich veilig voelt.”

Vorm een team
“Een tip die ik wil geven is; ga het gesprek met elkaar aan. Check hoe de ander zich voelt. Het hoeft niet altijd een urenlang gesprek te worden, want als het goed gaat, gaat het goed. Maar neem, als het nodig is de tijd en luister goed naar wat de ander zegt. Werk samen en vorm een team. Je staat niet tégenover je partner. Samen kunnen jullie deze uitdaging aan!”