TOP

Over

Hé, hallo!

Toen ik in mijn vriendengroep vertelde over mijn vriend en zijn twee dochters zei een van mijn vriendinnen: “Je wordt stiefmoeder!” Ik schrok me rot. Ik, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel. Wetende dat ik mijn rol als stiefmoeder inmiddels zie als iets heel bijzonders en moois. Ik geef ze naast liefde mee wat ik  weet en belangrijk vind. Ik leer ze over normen en waarden, over andere culturen door onze reizen en nog zoveel meer levenswijsheden en ervaringen waar ze anders, als ze deel uitmaakten van één gezin, misschien nooit vanaf wisten. En dat voor de helft van hun kinderjaren. Om de andere week maken de meiden deel uit van mijn leven en vormen we met zijn vieren een gezin.

Toegevoegde waarde
Gezien mijn bijdrage aan ons gezin, zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de meiden. In ons samengestelde gezin heet ik Irma, maar af en toe hoor ik de meiden zeggen: “ Irma is ook een soort van mama. Ze is onze plusmama!”

In het zonnetje
Als plusmama heb ik al veel vrouwen ontmoet, die net als ik de zorgtaken op zich nemen van de kinderen van hun partner. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op mijn website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden.

‘Plusmama ben je niet, dat word je’
Door mijn gesprekken met andere plusmama’s heb ik ook veel verhalen mogen verzamelen om met jou te delen. Deze vind je ook terug op mijn website. Daarnaast heb ik een boek geschreven over mijn eigen leven als plusmama. De titel van mijn boek luidt: ‘Plusmama ben je niet, dat word je.’ Het is een groeiproces dat tijd nodig heeft. In mijn boek vind je ook verhalen van andere plusmama’s terug. Je kiest tenslotte voor de liefde en alles wat daarbij hoort, maar wat weet je over het hebben van kinderen in je leven voordat je eraan begint? Je bent in ieder geval niet alleen, dat is een ding wat zeker is. In mijn boek ga jij jezelf dan ook zeker herkennen.

Gratis
Wil je alvast kennis maken? Lees dan hier het eerste hoofdstuk gratis.

Ik wens je veel (lees)plezier op mijn website. Heb je vragen of wil je jouw verhaal graag delen? Stuur dan een mail naar: hallo@plusmama.nl

Liefs, Irma