TOP

Ik was op slag mijn vertrouwen in de liefde kwijt

Ik was op slag mijn vertrouwen in de liefde kwijt

Vijf jaar geleden gingen de ouders van Veronique (25) uit elkaar. De dag dat ze haar dit vertelden kan ze zich nog goed herinneren. De scheiding van haar ouders heeft veel losgemaakt. Nu vijf jaar later blijft 27 april altijd een beetje een beladen dag. Hoe de scheiding van haar ouders voor Veronique was en hoe het nu met haar gaat lees je in haar verhaal.

“Ik kan me de dag dat mijn ouders mij en mijn zusje vertelden dat ze uit elkaar gingen nog goed herinneren. Het was 27 april 2015. Koningsdag. Met mijn zusje en mijn vriend stonden we op de Koningsdagmarkt in Sittard om spullen te verkopen. Het was de eerste keer voor ons en het was een hele fijne dag. We verkochten veel spullen en met het geld kochten we aan het eind van de dag pizza om met zijn allen bij ons thuis op te eten. Nadat mijn vriend naar huis ging zei mijn vader: “We moeten jullie iets vertellen.” Op dat moment ging er van alles door mijn gedachten; behalve een scheiding. Op het moment dat onze ouders vertelden dat ze ging scheiden, belandde ik in een diep zwart gat.”

Nachtmerrie
“Ik ben naar boven gestormd, onder mijn deken gaan liggen en heb keihard gehuild. Het voelde zo onwerkelijk. Ik wilde weg, gewoon weg uit ons huis om wakker te worden uit deze nachtmerrie. Uiteindelijk heb ik de rest van de avond verslagen op de bank bij mijn schoonouders gezeten. Ik deed geen oog dicht, net als de nachten erna. Ik was zo verdrietig en boos.”

Keuzes
“Door het nieuws van ouders was ik op slag al mijn vertrouwen in de liefde kwijt. Voor mijn gevoel viel de fundering onder mijn bestaan weg. We waren een eenheid; mijn vader, moeder, zusje en ik. Nu dat wegviel wist ik niet meer waar ik stond en ik wist; dit komt nooit meer terug. Ondanks dat ik inmiddels volwassen was. Misschien is het daarom nog wel moeilijker, omdat ik weet hoe het was toen mijn ouders bij elkaar waren. Het besef dat dit nu ging veranderen was moeilijk. Ik moest opeens keuzes maken. Lastige keuzes. Zo besloot ik bij mijn vader te gaan wonen. Aangezien hij veel in het buitenland werkt en vaak weg is, ging ik min of meer op mezelf wonen. Achteraf gezien was ik hier ook aan toe, maar door de scheiding kwam dit sneller dan gepland.”

Licht
“In de tijd van de scheiding kampte ik met een burn-out. Hiervoor kreeg ik therapie en ook de scheiding van mijn ouders kwam regelmatig ter sprake. Ik dacht echt dat het nooit meer goed zou komen, maar zelfs al is het nog zo donker, er is altijd licht. Dit leerde ik uit de situatie waarin ik me bevond.”

Respect
“Voor mijn ouders was het ook niet makkelijk. Ze hadden er net zo goed veel verdriet om, maar ze hebben het goed gedaan. Ik heb dan ook diep respect voor de wijze waarop het gegaan is. Het duurde lang voordat de scheiding rond was en ondanks dat gingen ze heel respectvol met elkaar om.”

Toevoeging
“Inmiddels zijn we vijf jaar verder en hebben mijn ouders allebei een nieuwe partner. Dit was in het begin wel even wennen, want in mijn hoofd hoorden mijn ouders bij elkaar. De eerste keer dat ik ze met iemand anders zag voelde raar. Ik was zo gewend aan het oude vertrouwde beeld. Ik ben blij dat ik inmiddels op eigen benen sta en er dus niemand anders bij krijg die voor mij moet zorgen. Ik zie de partners van ouders als een extra toevoeging aan mijn leven.”

Tip voor ouders die gaan scheiden
“Als ik ouders die gaan scheiden iets wil meegeven is het wel om respectvol met elkaar om te gaan. Dit is me uit de tijd van de scheiding van mijn ouders echt bijgebleven. Ze maakten nooit ruzie als wij er waren. Persoonlijk denk ik dat dit heel belangrijk is. Dit is namelijk het beeld dat je als kind van je ouders onthoudt. Hoe oud je ook bent.”

Tip voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden
“Als je ouders gaan scheiden is dat niet leuk. Het is gewoon heel naar. Je basis valt weg en je weet even niet hoe het verder gaat. De scheiding zal voor mij altijd een pijnlijk puntje in jouw leven blijven, maar je leert er wel mee omgaan. Geef naar je ouders ook aan wat jij wilt, dit omdat niet alleen jouw ouders gaan scheiden, maar jij ook. Geef aan bij wie je wilt wonen, naar school wilt gaan etc. Het gaat ook om jou!”

Helend
“Als kind van gescheiden ouders was het niet makkelijk voor me om over de scheiding te schrijven. Ik heb mijn ervaring dan ook met een lach en een traan geschreven. Toch vond ik het ook fijn, omdat het helend werkte. Dankjewel dat ik mijn verhaal met jou mocht delen!”

Liefs Veronique