TOP

Het antwoord

Het antwoord

Lieve stief- bonus- plus- of biologische mama,

Ik hoor het in de verhalen die je vertelt. In de reacties die je online post. Ik zie het in hoe je je gedraagt. De vraag die je aan jezelf stelt. Ik hoor hoe je probeert alle ballen in de lucht te houden. De bal van vrouw, vriendin, onderwijzeres, stief- bonus- plus- of biologische mama. Ik hoor hoe je schreeuwt om hulp. Ik zie je zoeken naar antwoorden. Ik lees de goed bedoelde adviezen en oplossingen die je krijgt van een stief- bonus- plus- of biologische mama gevormd door haar werkelijkheid. Zij die zich in precies dezelfde situatie bevindt.

De tijd
Ik hoor je vragen: “Doe ik het wel goed?”
“Moet ik het anders doen?,” vraag je jezelf tussen de geschreven regels door hardop af.
Ik hoor je zeggen, dat het passen en meten is.
Ik zie je verlangen naar het verleden. De tijd toen de kinderen naar school gingen. De tijd dat je even op adem kon komen. De tijd dat je je rust hervond op je werk. De tijd waarop je even een moment had voor jezelf. Ik hoor de wanhoop in je stem, als je vraagt: “Hoe lang gaat dit nog duren?”
“Ik ben blij als ik kan gaan slapen,” hoor ik je opgelucht zeggen.
“Hoe ga ik dit volhouden,” vraag je jezelf af.

Het antwoord
Van de een op de andere dag staat je leven op zijn kop. Net zoals de dag waarop je stief- bonus- plus- of biologische mama werd. Geen idee wat je te wachten stond, greep je het avontuur met beide handen aan. Je begon aan een onbekende reis. De reis van je leven duurt voort. Ook nu! Jarenlang ben je meegegaan in het gestructureerde ritme van ons menselijk bestaan. Met vallen en opstaan baande je jezelf een weg door elke dag. Vandaag is niet anders, dan gisteren of eergisteren. Sinds de dag dat je hebt bewezen dat je het aankunt, kun je het vandaag, morgen, overmorgen en alle andere dagen van je leven die komen gaan ook aan. Leg de lat voor jezelf en de kinderen niet te hoog. Roei met de riemen die je hebt en ondervindt aan den levenden lijve hoe veerkrachtig en flexibel je bent als stief- bonus- plus- of biologische mama. Heb vertrouwen en weet dat je er niet alleen voor staat. Het antwoord op de vraag die je jezelf stelt is: “Je doet het geweldig!”

Liefs Irma