TOP

Een bijzondere situatie…

Een bijzondere situatie…

Zelf een kind baren? Ik moest er niet aan denken. Toen ik van mijn (inmiddels) man hoorde dat hij al een zoon had, vond ik dat super fijn. Op deze manier kreeg ik er een kind in mijn leven bij, zonder daar zelf iets voor te moeten doen. Uiteindelijk raakte ik toch zwanger en kregen we samen ook een prachtige zoon. Naast mijn bonuszoon, eigen zoon, zorg ik ook nog veel voor het zoontje van de ex van mijn man. Een bijzondere situatie.

Vriendinnen
Officieel hebben mijn man en zijn ex co-ouderschap, maar ik breng en haal de kinderen waar ik kan zoveel mogelijk van school, zodat zijn ex geld kan besparen als het gaat om de kinderopvang. De ex van mijn man en ik zijn inmiddels goede vriendinnen. We kunnen op elkaar rekenen, zoals ’mama’s onder elkaar.’ Zelf ben ik daar heel blij mee. Alles is bespreekbaar. Zeker als het over de kinderen gaat.

Ik ben er voor je
Toen ik het zoontje van mijn man leerde kennen was hij 5 jaar oud. Inmiddels is hij alweer 11 jaar. Hij is met mij opgegroeid en weet dat hij altijd op me kan rekenen. Dit is ook het belangrijkste wat ik hem wil meegeven; “weet dat ik er altijd voor je ben.” Het zoontje van zijn ex, is een half jaar jonger dan onze zoon. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en aangezien hij hier heel vaak is begint hij me zelfs ‘mama’ te noemen.

Negatief
Helaas wordt er bij ons nog te vaak negatief gedacht over samengestelde gezinnen en dat terwijl één op de vijf gezinnen samengesteld is in België. Ik zou willen dat dit beeld gaat veranderen. Zelf ben ik in een fijne situatie terecht gekomen, dus voor iedereen die ‘plusmama’ wordt of is, zo kan het ook. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren dat mijn bonuszoon aan mij vroeg: “ben jij dan nu mijn stiefmama? Stief klinkt zo streng en kwaad en dat ben jij helemaal niet.”

Minder leuk
En nee, natuurlijk is er ook een minder leuke kant aan plusmama zijn. Misschien is dat wel het feit dat je weet dat er altijd ook nog een biologische mama is. Nu ik zelf ook mama ben kan ik daar over meepraten. Ondanks het gegeven dat ik weet, dat mijn bonuszoon me graag ziet voelt een knuffel van hem anders, dan die van mijn eigen zoon. Er lijkt wel iets van terughoudendheid in te zitten bij hem.

Tip

Mijn tip voor plusmama’s? Heb respect voor de biologische moeder. Ook al ben je het niet altijd eens met de keuzes die zij maakt of gebeuren er dingen waarbij je zelf een andere keuze zou maken. Met de vinger wijzen of kwaad spreken is makkelijk, maar het kan ook anders.

Veel wijsheid toegewenst!